Het voorjaar staat voor de deur en een echte winter hebben we niet gehad, daarom heb ik deze keer de meest besneeuwde architectuurfoto’s opgezocht die ik ooit heb gemaakt. Ze zijn gemaakt tijdens een stedentrip naar Berlijn een paar jaar geleden. Vanwege de sneeuwstorm hebben we vooral veel gebouwen bezocht waar je naar binnen kunt zoals musea, maar dat vind ik geen straf.
Neue Nationale Galerie van Mies van der Rohe
Als ik in Berlijn ben ga ik altijd naar de
Neue Nationale Galerie van Mies van der Rohe, aan het Kulturforum. Het gebouw werd in 1968 geopend maar is net een jaar geleden dichtgegaan voor een grondige sanering. Naar verwachting zal de Neue Nationale Galerie in 2020 weer opengaan. Deze klassieker, als je er nog nooit bent geweest, moet je dan zeker eens gaan bezoeken.
Holocaustmonument van Peter Eisenman
De meeste mensen die naar Berlijn gaan zullen een bezoek brengen aan het
Holocaustmonument vlak bij de Brandenburger Poort. Het monument is, samen met het ondergrondse informatiecentrum van de Amerikaanse architect
Peter Eisenman. Ik raad mensen altijd sterk aan het informatiecentrum te bezoeken. Het bovengrondse monument is al heel indrukwekkend als je tussen de blokken heen loopt. Kom je echter ondergronds dan ervaar je de zwaarte van de blokken bovengronds nog een keer zo sterk.
'Contramal door het plafond'
In de verschillende zalen komen de bovengrondse blokken als een soort contramal door het plafond heen. Je kunt over zo’n monument niet zeggen dat het zo mooi en bijzonder is, maar als je nog eens in Berlijn komt dan hoop ik dat je het gaat bezoeken, het informatiecentrum is heel indrukwekkend.
Nederlandse Ambassade van OMA (Rem Koolhaas)
Een heel ander gebouw is de Nederlandse Ambassade van
OMA, het bureau van Rem Koolhaas. Helaas kun je daar niet zomaar naar binnen lopen, maar je kunt wel een rondleiding krijgen als je dat van te voren per email aanvraagt. En je moet een beetje geluk hebben, want als er net iets wordt georganiseerd in het gebouw gaat het hele feest niet door. Je kunt je ook aanmelden voor een
rondleiding.
Joods Museum Daniel Libeskind
We gingen deze keer niet naar het Joods Museum van
Daniel Libeskind, daar zijn we al eerder geweest, maar hij is zo bijzonder dat hij hier wel bij moet. Het Joods Museum is ontworpen door de wereldberoemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind (onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de Freedom Tower, het nieuwe World Trade Center in New York ). De ouders van Libeskind overleefden de holocaust. Het gebouw zelf is bijzonder ruimtelijk en juist die afwisseling van ruimtes (krap en soms hoog met doorzichten) geeft het museum een net zo beklemmende sfeer als het informatiecentrum van Peter Eisenman.
Gewoon rondstruinen
Maar het leukste aan Berlijn, en eigenlijk elke stedentrip, is gewoon rondlopen. Ook ik word nog wel eens verrast door een mooi modern kerkje op een onverwachte plek of een benzinestation dat glorieus de tand des tijds heeft doorstaan waardoor hij vanzelf weer vintage-hip is geworden.
The Story of Berlin
Nog een paar laatste tips:
THE STORY OF BERLIN aan de Kurfürstendamm 207-208. Het is een interactieve tentoonstelling over 800 jaar Berlijnse geschiedenis. Je kunt dit combineren met een bezoek aan een atoomschuilkelder! En wij sloten dit bezoek aan Berlijn af in de ‘Thermen am Europa Center’, een sauna met een buitenzwembad op de daken van het Europa Center. Uiteraard zijn daar geen foto’s van.
Berlijn blijft in beweging. Als over 4 of 5 jaar de Neue Nationale Galerie weer open is wil ik weer terug. En ook de verbouwing van het Neues Museum (door David Chipperfield) heb ik nog niet gezien. Maar de volgende keer liever een Berlijn zonder sneeuwstorm.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.