hars

Well proven chair is gemaakt van uniek houtschuim

Well proven chair is gemaakt van uniek houtschuim - gimmii
Geschuimd hout met ongekende organische vormen laat mijn verbeelding direct op hol slaan. Zie welke vormen Marjan van Aubel & Jamie Shaw gaven aan hun Well Proven Chair voor Transnatural Label. De zwarte versie is geïnspireerd op het vulkanische eiland Stromboli. Laat een stukje Mordor-achtige magie je leven binnen. De variant in pastel heeft juist weer een bijna lieflijk uiterlijk.

Chemische reactie

Maar hoe kom je tot dit bijzondere materiaal en deze vormen? Marjan van Aubel & Jamie Shaw ontdekten dat door het mengen van houtsnippers, hars en water een unieke chemische reactie ontstaat, waarbij het materiaal enorm 'groeit'. Om de stoel de gewenste sterkte te geven kozen ze voor een mix waarbij het materiaal verdrievoudigt.  Well Proven Chair Transnatural Van Aubel & Shaw

Recycling van houtsnippers

Gedreven door een wil om afval te reduceren keken Aubel & Shaw naar de mogelijkheden van houtsnippers. 50- 80% van hout gaat verloren wanneer het van plank wordt omgezet in eindproducten. Kansen dus voor hergebruik. Experimenten van houtsnippers met bioresin/hars en water leidde tot de uniek 'houtschuim.

Schuimend hout

De reactie van de 3 elementen zorgt voor een pap of schuimachtig product. Cruciaal is de verhouding van verschillende soorten hardhout voor de snippers. Het schuimend hout wordt met de hand op de basis van de stoel aangebracht en moet steeds (ook met de hand) worden bijgewerkt tot het uitgehard is. Alle stoelen krijgen zo hun unieke vorm.

Well proven stoel

Door toevoeging van verf ontstaat de kleur van de stoel. Transnatural Label koos voor de kleuren zwart, wit, cherry (subtiel roze), ash (subtiel geel) of walnut (bruin). Al met al dus een stoel die comfortabel, milieuvriendelijk, lichtgewicht en tegelijkertijd een Dutch design kunstwerk is! De zitting is verankerd in gedraaide poten van Amerikaans essen, walnoot of kersenhout. De Well Proven chair was genomineerd voor beste design in 2013 en is opgenomen in de collectie van het Design Museum Londen. Well Proven Chair is te koop in de Gimmii shop. Check ook de andere ontwerpen uit de Well Proven collectie. Well proven by Transnatural Label Photo Nanda Rave - Gimmii well proven stools transnatural Nanda Rave Well proven chair Marjan van Aubel Jamie Shaw Transnatural Label-Gimmii Transnatural Label Well Proven Chair Marian Van Aubel & James Shaw Well Proven Chair Transnatural Marian Van Aubel & Jamie Shaw Transnatural art design label Well Proven stool & chair & Chaise  

Volgende lezen

Stroken, strepen en kleuren vormen een onverwacht kunstwerk - gimmii
Ceci n'est pas un lamp - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.