Ineke Hans

Designveiling: een stoel voor het goede doel

Designveiling: een stoel voor het goede doel - gimmii
10 oktober (morgen dus) vindt bij het Venduehuis in Den Haag de eerste Designveiling plaats. De veiling bestaat uit drie (onder)delen, waarvan ‘een stoel voor het goede doel’ de hoofdact is. Vanaf 15.00 uur gaat het van start en je kunt ook live online deelnemen aan de veiling. 14 ontwerpers, 14 stoelen Voor 'een stoel voor het goede doel' hebben 14 ontwerpers een stoel gekozen uit de collectie van het Venduehuis en deze naar eigen inzicht onder handen genomen. Daarnaast is iedere ontwerper gevraagd een goed doel aan te dragen, waaraan de veilingopbrengst van die stoel ten goede. 14 unieke zitobjecten van de 14 onderstaande ontwerpers gaan dus onder de hamer.

Ed Annink voor KWF KANKERBESTRIJDING De creative director van Ontwerpwerk vroeg Christie van der Haak een klassieke leesstoel te stofferen omdat hij haar bewondert. Ze voorzag de stoel van een zelfgeweven kleurige stof. Annink gaf de stoel vervolgens wat privacy en ontwierp een kamerscherm. In de 33 vilten zakjes aan de binnenzijde passen persoonlijke spullen als krant, iPad en aantekeningenboekje. Aan de achterzijde steken 33 boekjes en tijdschriften die ooit zijn gelezen of gebruikt door mensen die in de stoel zaten in de periode dat de stoel is gemaakt: 1920-2011. Dit karaktervolle duo zoekt een unieke gebruiker.

Maarten Baas voor AMNESTY Van één stoel maakte Maarten Baas een tweeluik. Als gespiegelde broers met totaal verschillende karakters staan de twee naast elkaar: de eenvoudige houten boerenstoel en de bijzondere en waardevolle stoel van synthetische klei. De kleistoel past in de lijn van zijn eerdere ‘Clay Furniture’ en ‘The Plain Collection’. Unieke meubels die met de hand zijn gemodelleerd. Hierdoor zie je de afdrukken van de vingers die de klei om een metalen skelet hebben gekneed.

Sander Bokkinga voor WAKKER DIER My little dearhuntertje ‘Fikkie stoken en hutten bouwen’. Daaruit bestond zijn jeugd op het Twentse platteland. In de stad Rotterdam heeft Sander Bokkinga zijn passie gevonden. Hij werkt als bok. aan projecten op het raakvlak van kunst, design en architectuur. In de verhalen die hij met zijn werk vertelt, speelt hij met tegenstellingen als stad & platteland, industrie & natuur, controle & vrijheid. ‘My little dearhuntertje’ biedt een onverwachte kijk op het gewone. In de sculptuur waarin de originele houten kinderstoel een rol speelt, komen deze thema’s terug.

Jan des Bouvrie voor KIKA Wit was ooit zijn handelsmerk. Met die handtekening vestigde de internationaal bekende ontwerper Jan des Bouvrie ooit zijn naam. Met die kleur als leidraad richtte hij een eigen ontwerpstudio op. Het zwarte stoeltje met een witte zitting dat hij koos onderging slechts een gespiegelde metamorfose: het stoeltje is nu wit met een zwarte zitting. Uiterlijk past het eenvoudige exemplaar bij zijn motto: kwaliteitsdesign voor iedereen. Het stoeltje is gesigneerd.

Kiki van Eijk voor BOMENSTICHTING Something blue, something old, something embroidered and something new! Een mooie, lange titel voor een ooit wit gestoffeerd stoeltje. Kiki van Eijk hergebruikte de bestaande textielsoort op de zitting en ging ermee naar het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg. Uit haar experiment kwam een nieuwe textielsoort voort. Hierop verwerkt ze handgeborduurde afbeeldingen van bomen en bladeren.

Ineke Hans voor SOFA FONDS Haar meubels zijn vaak gelaagd, kleurrijk en speels. Ineke Hans koos een stoel met een opengewerkt patroon in de rug en maakte er weer een vrolijk en speels meubel van. Ze experimenteerde met de freesmachine die in de werkplaats naast haar designstudio staat. Door te werken met een sjabloon freesde ze vier keer eenzelfde plank, inclusief decoratieve gaten. Uit twee doorgezaagde rode planken zijn de poten en het schapje ontstaan.

Richard Hutten voor WARCHILD Richard Hutten nam twee Casala-stoelen uit de jaren ’70 en voegde die als een Siamese tweeling tot een exemplaar, samen één poot delend. De stoel is gebaseerd op de ‘Thing’-serie uit de jaren ’90 waarbij Hutten stoelen samenstelde uit verschillende zittingen en poten. Het fragiele laagje zilverfolie maakt de nieuwe stoel surrealistisch mooi en refereert tevens aan Andy Warhols Silver Factory. Het tweelingobject roept om interactie tussen mensen die ‘face to face’ plaatsnemen. Wel voorzichtig zitten!

Dirk vander Kooij voor KWF Kankerbestrijding In één klap werd Dirk Vander Kooij bekend met ‘Endless’ - een robot die in een schijnbaar eindeloze beweging slierten gerecyclede koelkastinterieuren uitspuugt en tot stoelen vormt. Zo wilde hij het schattige bureaustoeltje voor kinderen omtoveren tot een gerecycled kunststof stoel van volwassen formaat. Alleen produceert de robot voor het eerst geen eindeloze sliert maar zeven losse onderdelen, precies hetzelfde aantal onderdelen als waaruit het kinderstoeltje bestaat. Vandaar de titel Endless Stops.

Ted Noten voor STICHTING VROLIJKHEID Sieraadontwerper Ted Noten, Kunstenaar van het Jaar 2012, koos een stoel met een enorme verdikking in de stugge zitting. Alsof de stoel bij elke 'zit' een nieuwe herinnering in bezit neemt en steeds hoger wordt tot de status van troon bereikt is. Als contrast verving Noten de oude rugleuning door een vrolijk roze acrylaat exemplaar. Om zelf herinneringen of persoonlijke waardevolle dingen te herbergen, heeft Noten een rits in de zitting gezet. Of zou de ‘enfant terrible’ er zijn ‘Lady K Bag’ - een acrylaat handtasje met gouden pistool en kogel - of een broche met een stukje carrosserie van een verzaagde Mercedes-Benz in hebben verstopt?

Alexander Pelikan voor ICEERS Alexander Pelikan kennen we onder andere van zijn Clicfurniture, meubels hij op een digitaal ambachtelijke manier als een bouwpakket in elkaar zet. De stoel die hij koos was zo uitgesproken van vorm dat direct een wens tot transformatie ontstond. Dat is gelukt: de stoel werd een dressoir voor de muur. De heilige aandacht voor het uiterlijk maakt het object bijna tot een altaar. Een ‘Altoir’.

Rutger de Regt voor Stichting MS Rutger de Regt had altijd al een passie voor uitvindingen en experimenten. Ook het gekozen stoeltje onderwierp Rutger de Regt samen met Marlies van Putten aan een nieuw experiment. Zij bestudeerden het lijnenspel en de manier waarop de losse onderdelen van de stoel verbonden zijn tot één geheel. “Wij wilden het tegenovergestelde: een stoel uit één geheel die het proces en de verbindingen bloot legt”, zegt De Regt. De stoel is in een mal afgegoten met flexibel polyurethaan rubber. Het resultaat: een bijzonder exemplaar met honingraatstructuur.

Tejo Remy voor DUCHENNE PARENT PROJECT Tejo Remy nam een klassiek exemplaar, gewoon om maar eens te kijken wat hij met de vormgeving van die stoel zou kunnen. “Ik raakte enthousiast over de try-out om free form modeling uit te proberen met schuim”, zegt Remy, die ooit bekend werd met zijn voddenstoel en de tweedehands ladenkast voor Droog Design. De schuimstoel roept reacties op. Wanneer is een zitting nog een zitting? Er hoort ook een bijzettafeltje bij, die er heel natuurlijk uit voortvloeit.

Tiddo de Ruiter voor NATUURMONUMENTEN Het oorspronkelijke houten bidstoeltje – met ruimte voor een bidboekje in de rugleuning - is getransformeerd tot een stoel met comfort. Want waarom zou de kerkganger zo streng rechtop een kerkdienst moeten meemaken, stelde Tiddo de Ruiter. Door een paar simpele ingrepen kan de kerkbezoeker nu op een ontspannen wijze luisteren naar wat er op de kansel wordt gepreekt. De stoel wordt geflankeerd door een tweeluik waarin het verleden en heden van de stoel prachtig wordt verduidelijkt.

Onno Schelling voor KWF Kankerbestrijding Te klein voor een volwassenen stoel, te serieus voor een kinderstoel. Een tikje mysterieus, maar heel mooi. Onno Schelling koos daarom voor het tribale, handgedecoreerde stoeltje en verbond de stoel aan zijn befaamde eerdere werk: het Domino-kabinet. Door het stoeltje uit te vergroten, op te tillen en visueel te omsluiten krijgt de stoel een museale uitstraling. Ambacht gepresenteerd als kunst. Het frame is belijmd met dominostenen die een onverwachte link hebben met de decoratie in de stoel. Het levert een speels visueel plezier op.

Volgende lezen

Fruitskin tijdens Dutch Design Week - gimmii
Light Blubs van Pieke Bergmans - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.