architect

Moderne pareltjes in een oude stad

Moderne pareltjes in een oude stad - gimmii
Kort geleden was ik eindelijk eens in Venetië. In eerste instantie om de stad en de architectuurbiënnale te bezoeken, maar tegelijk was er voor mij nog een extra reden: het werk van de Italiaanse architect Carlo Scarpa. Carlo Scarpa Eerlijk gezegd heb ik lang geaarzeld over Venetië. Ongetwijfeld een prachtige stad, maar bijna 20 miljoen toeristen per jaar in een stad met 60.000 inwoners schrok me altijd wel een beetje af. De architectuurbiënnale vindt echter plaats in het laagseizoen dus een uitstekende gelegenheid om me over mijn schroom heen te zetten. En passant kon ik zo ook eindelijk het werk van Carlo Scarpa (1906-1978) gaan bekijken. Architectuur voor fijnproevers Waar over Venetië zelf al zo veel is gezegd en geschreven, is het werk van Carlo Scarpa voor velen echter een goed bewaard geheim. Een architect met een klein maar indrukwekkend oeuvre. Architectuur voor fijnproevers. Je moet er actief naar op zoek want je loopt er niet zo gauw tegenaan. Zijn werk bestaat voor een belangrijk deel uit interieurs en inrichting van musea in met name Venetië en elders in de provincie Veneto.

Kaartjes kiosk in de Giardini Pubblici, Venetië

Wat het werk van Scarpa zo interessant maakt is dat het ambachtelijkheid met moderniteit combineert. Hij werkte veelal moderne materialen als staal en beton, maar met een precisie en gevoel voor detail die we alleen nog kennen van de oude ambachtslieden van lang geleden. Er komt vrijwel geen repetitie voor in zijn werk, elk detail is uniek en een kunstwerkje op zich. Vooral de aansluitingen en overgangen tussen alle bouwonderdelen zijn van een onnavolgbare kwaliteit. Zijn werk markeert daarmee heel mooi de overgang van twee tijdperken, van het ambachtelijke naar het industriële. Querini Stampalia Om een indruk te krijgen van zijn architectuur en vormgeving zou ik de volgende projecten aanraden: De begane grond en de tuin van het Fondazione Querini Stampalia aan de Calle Querini bij het Santa Maria Formosa plein Olivetti showroom Aan het San Marcoplein bevindt zich de voormalige Olivette showroom. Deze ruimte staat momenteel leeg, hoewel je er nog naar binnen kunt turen om een glimp op te vangen van ooit een weergaloos interieur was.

Daarnaast kun je het één en ander zien op het Biënnale terrein in de Giardini Pubblici (de openbare tuinen). Daar bevindt zich een kaartjes kiosk, het paviljoen van Venezuela en een tuin in het centrale paviljoen. Allemaal door Scarpa ontworpen. Ook niet te missen is het Castelvecchio, maar dat is in Verona op circa anderhalf uur van Venetië. Dit is een museum in een oud kasteel waarvan kenners de interne verbouwing naar ontwerp van Scarpa als één van de beste eigentijdse renovaties beschouwen.

Trap in het Castelvecchio

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de bezoekjes aan de Scarpa projecten een hele fijne en frisse afwisseling vormen in alle historische en toeristische hoogtepunten van Venetië. Ga het zien!

Ingang architectuurfaculteit, Venetië

Ingang letterenfaculteit, Venetië

Volgende lezen

Vergeten kunstwerken - gimmii
Speels bankje - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.