kast

Pastoe totemkast

Over enkele weken vindt in Milaan de grootste meubelbeurs ter wereld plaats: i Salone del Mobile. Iedereen die dan ook maar íets met design te maken heeft, is van de partij. Gimmii dus ook. Om alvast in de stemming te komen, zal ik vanaf nu elke week een voorproefje geven. Deze week alle ins en outs over de nieuwe kast Totem van de Belgische architect Vincent van Duysen voor Pastoe. Met zijn kast heeft de Vlaamse architect Vincent van Duysen (1962) een nieuwe dynamiek aan de Pastoe-collectie willen toevoegen. Totem is opgebouwd uit geschakelde, vierkante rompen. Deze kunnen open of aan één kant gesloten zijn en er kunnen horizontale legplanken in worden geplaatst. Bovendien is het mogelijk een verticaal tussenschot in het midden te plaatsen, waardoor er nog net door de romp heen kan worden gekeken. Totem is er in alle Pastoe lakkleuren en fineer. Van Duysen: ‘ik zocht naar een meubel dat verandert bij gebruik. De rompen kunnen ten opzichte van elkaar gedraaid worden. Niet alleen creëert het meubel zo nieuwe functies, het verandert ook voortdurend van kleur en vorm.’ [caption id="attachment_8588" align="aligncenter" width="600" caption="‘Ik volg geen trends’"]Pastoe totem kast door Vincent van Duysen[/caption]

Integer Zelf gebruikt de ontwerper vaak het woord ‘integer’ als hij het over zijn kast heeft. "Elk detail is uitgedacht", aldus Van Duysen. De verhoudingen van de dikte van het materiaal en de afmetingen van de rompen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Ook integer is de pure symmetrie en het gebruik van de kast die qua kleur en indeling gepersonaliseerd kan worden. Van Duysen: "door te spelen met indelingen, kleuren en afwerkingen kan men een krachtig of juist een rank meubel creëren."

Pastoe Totemkast door Vincent van Duysen

Domestieke architectuur Van Duysen ontwerpt ingetogen gebouwen met heldere vormen en subtiele tegenstellingen. Massieve betonnen muren worden voorzien van grote ramen, waardoor een bouwwerk toch breekbaar oogt. Zachte materialen als hout en textiel worden afgewisseld met robuust natuursteen. Eenvoud en helderheid; het zijn eigenschappen van zowel zijn architectuur als zijn meubels. Niet voor niets omschrijft hij Totem als domestieke architectuur. "Net als een gebouw in de stad is de kast een op zichzelf staand object, waar je van alle kanten naar kunt kijken en omheen moet kunnen lopen. Het neemt een autonome plek in het interieur in. Daarbij verandert Totem door hem te vullen met persoonlijke spullen. Zo is het met architectuur eigenlijk ook. Je kunt een gebouw pas echt ervaren door er binnen te treden en het je zo toe te eigenen." Pastoe Totem door Vincent van DuysenVerwantschap Meubels die als een autonoom sculptuur in de ruimte fungeren, dat is ook de ontwerpvisie van Pastoe. Remco van der Voort, directeur van Pastoe, houdt van heldere ontwerpen die zijn opgebouwd uit geometrische vormen. "Vincents meubels en architectuur worden gekenmerkt door eenvoud en bieden een verfijnd lijnenspel." De verwantschap wordt wederzijds gevoeld. Van Duysen: "wat mij bijzonder aanspreekt is dat Pastoe aansluit bij de democratische traditie van het Bauhaus met haar functionele producten en tijdloze uitstraling. Door het uitgebalanceerde kleurgebruik en de zuiver geometrische vormen hebben de meubels van Pastoe een krachtige identiteit, maar dringen zich niet op." Duurzaamheid "Tijdloosheid en duurzaamheid zijn altijd mijn uitgangspunt, of ik nu meubels of interieurs ontwerp. En met duurzaamheid bedoel ik niet alleen het gebruik van natuurlijke materialen van hoge kwaliteit, zoals steen en hout. Met duurzaam bedoel ik vooral dat mijn architectuur en producten een leven lang mee kunnen. Eigenlijk nog langer zelfs. Ik volg geen trends. Je zou mijn stijl zelfs een beetje conservatief kunnen noemen." Pastoe kast Totem door Vincent van Duysen Via zijn Facebook account kan je vrienden worden met Vincent van Duysen.

Volgende lezen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.