camping

Urban Camping

Urban Camping - gimmii
De lente is al in volle gang en het wakkert mijn verlangen aan naar vakantie. Lekker kamperen in de natuur of juist een stedentrip. Het doet me afvragen of er eigenlijk wel eens gedegen onderzoek is gedaan naar stadscampings? Als je er wel eens één bezoekt zou je haast zeggen van niet. Terwijl het toch zo’n interessant fenomeen is en ik denk ook met heel veel potentieel. Stadscampings liggen er vaak een beetje triestig bij in een verlaten wijk ergens in de periferie van de stad. Ik zelf heb niet bijster veel ervaring met het kamperen in een stad, behalve een keer in Kopenhagen en in Göteborg en ik heb wel eens een rondje gefietst over de camping in mijn eigen stad, Rotterdam.

Urban Camping Antwerpen

Wat me opviel is dat het campings zijn die eigenlijk vrijwel identiek zijn aan gewone campings. Terwijl het me toch duidelijk lijkt dat de stadskampeerder over het algemeen hele andere wensen en behoeften heeft dan een kampeerder die de natuur op zoekt.

Een stadskampeerder wil natuurlijk midden in het bruisende stadsleven zitten. Hij komt voor de stad, niet voor de buitenwijk. Hij wil de musea in de buurt, het uitgaan en alle andere attracties moeten op loopafstand zitten. En als het even kan een mooi stads uitzicht vanuit je tentje, wolkenkrabbers, terrasjes, verkeer. Slapen in de buitenlucht van de stadsjungle! Ik heb zelf tijdens mijn studie architectuur aan de TU Delft het een stadscamping ontworpen in 2003. Daarbij heb ik de camping over meerdere verdiepingen verdeeld en gecombineerd met allerlei andere functies. Urban Camping, studieproject Reinier de Jong Een ander mooi voorbeeld van gestapeld kamperen is de Urban Camping van het Antwerpse bureau Import Export Architecture. Deze minicamping is in 2009 in Antwerpen gerealiseerd. Een soortgelijk concept van gestapeld kamperen heeft Kevin van Braak in 2003 gebouwd. Urban Camping, Times Square, New York City (foto: Zach Klein) Zou dat het begin zijn van iets moois? Stadscampings die als paddenstoelen uit de grond schieten in Parijs, London en Praag? Of beter nog, al die miljoenen vierkante meters kantoorruimte in Nederland, lenen die zich er niet voor om (tijdelijk) herontwikkelt te worden tot campings? Demonteer desnoods de gevels en laat de wind lekker naar binnen waaien! Urban Camping Kevin van Braak  

Volgende lezen

Waterbewust met de Virtual Water app - gimmii
Kapstok van fietskettingen - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.