Afrika

Zweeds design meets Afrikaans fornuis

Zweeds design meets Afrikaans fornuis - gimmii
De Zweedse designstudio Claesson Koivisto Rune heeft een fornuis of houtbrander voor minder bedeelde landen ontworpen die twee-derde minder hout verbruikt dan traditionele kookelementen: de Baker Cookstove. "Als ontwerpers moeten wij dezelfde inzet tonen en inspanning leveren voor een Afrikaans fornuis als dat wij een Italiaanse sportauto zouden ontwerpen," geven de ontwerpers van Claesson Koivisto Rune aan. En dat is te zien aan het resultaat. Minimalistisch functioneel design met heldere vormen en kleuren, die ook aansluiten bij de Afrikaanse traditie.

Fornuis Baker Cookstove

Claesson Koivisto Rune ontwierp voor Top Third Ventures, een bedrijf dat fornuizen verkoopt aan huishoudens met lage inkomens. Het doel is het verbeteren van de gezondheid van de gebruikers en het verminderen van de uitstoot van kooldioxide. In landen zoals Kenia, waar het fornuis Baker Cookstove als eerste wordt gelanceerd, wordt traditioneel gekookt op een drie-stenen-vuur. Dit is een open vuur waarbij een grote pan balanceert boven drie stenen. Deze methode is nogal inefficiënt en vereist daardoor veel brandhout. Kinderen worden, in plaats van naar school te gaan, op pad gestuurd om hout te zoeken in verre plaatsen. Bovendien veroorzaakt het open vuur veel longbeschadiging.

Verbeteren gezondheid

De Baker Cookstove is gemaakt van gerecycleerd aluminium en gebruikt maar één-derde van de hoeveelheid hout die normaal gebruikt wordt op een drie-stenen-vuur. Onderzoek aan de Universiteit van Nairobi laat zien dat de Baker Cookstove 56% reductie van kooldioxideuitstoot realiseerd en 38% minder rookdeeltjes uitstoot. Een mooi initiatief en ontwerptechnisch fantastisch uitgevoerd. Fornuis Baker Cookstove van Claesson Koivisto Rune voor Top Third VenturesHoutbrander of fornuis Baker Cookstove van Claesson Koivisto Rune voor Top Third VenturesHoutbrande Baker Cookstove van Claesson Koivisto Rune is zuiniger en zorgt voor minder rookFornuis Baker Cookstove van Claesson Koivisto Rune is zuiniger en zorgt voor minder rook  

Volgende lezen

Speakersysteem The Band - gimmii
Exploderende peertjes - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.