architectuur

BAL! 40 grootsche kunstinstallaties in en rond Paleis Soestdijk

BAL! 40 grootsche kunstinstallaties in en rond Paleis Soestdijk - gimmii
Paleis Soestdijk krijgt binnenkort een nieuwe bestemming, maar van 25 juni 2016 - 25 september 2016 krijg je nog de kans het Paleis en de grootse tuinen te bewonderen. De laatste bewoners waren Bernhard en Juliana. Van hen en ook de eerdere koninklijke bewoners is nog veel terug te vinden, opgeluisterd door nieuw werk van 40 kunstenaars, ontwerpers, fotografen, modeontwerpers, architecten en schrijvers. Het is BAL! op Paleis Soestdijk. Mis het niet.

Opening van het BAL!

Gimmii toog naar de opening van het BAL! op dinsdagavond 21 juni. De langste dag van het jaar, inclusief een volle maan. Curator Anne van der Zwaag (i.s.m. Cultureel Organisatiebureau Artifex) had geen betere dag kunnen kiezen. Feest op Paleis Soestdijk! En feestelijk was het. De genodigden zagen er fantastisch uit en paste helemaal in het decor. We zullen niet alles uit het paleis en van de presentaties van de ontwerpers/kunstenaars laten zien, ga het vooral zelf bekijken. Maar een tipje van de Royal sluier kunnen we wel oplichten. IMG_0503

Tuinen van Paleis Soestdijk

In de tuinen was het goed bijkletsen met Lex Pott en namen we een foto met het paleis op de achtergrond. Hazen van porselein van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters lagen subtiel rondom onze voeten. Opvallend waren de tronen van Tjep, naar buiten gesleept en sierlijk doorzichtig om op te gaan in je omgeving. In de troon gefotografeerd is Dutch designer Jolanda van Goor.  Ook unieke hapjes als daslookpesto en lijsterbesazijn bereidt als vorstelijke delicatesse werden opgediend door de Onkruidenier i.s.m. Overtreders. Luister maar eens bij de brug. Kriessens & Verstappen voegden hier een waterval toe (zie hoofdfoto). Tjimkje de Boer van KNAP ontwerp en Reinier de Jong van STILST zagen er te prachtig uit om niet te fotograferen. Floris Hovers fleurt de oprijlaan op met zijn OPtocht, refererend aan het speelgoed van de dochters van Juliana en Bernhard. Je mag er zelf in rijden!   IMG_0583 IMG_0579 JolandaVanGoor-op-Throne-van-Tjep - gimmii DeOnkruidenier-Overtreders -PaleisSoestdijk -gimmii TjimkjeDeBoer-KnapOntwerp-ReinierdeJong-STILST -gimmii IMG_0585 IMG_0594 IMG_0595 IMG_0510

Kunst, design, fotografie, mode in Paleis Soestdijk

Het Paleis zelf, dat al een tijdje leeg staat en relatief sober is achtergelaten heeft door de kunstenaars, designers, fotografen en andere creatieven een revamp gekregen. Wat je bij de roze olifant kunt doen, mag je zelf gaan bekijken :-). Richard Hutten pakte met Vincent Mentzel de sobere werkkamer van Juliana aan, maar behoudt haar stijl. Denkbeeldig dicht bij Juliana zijn in haar werkkamer.

Eetkamer en balzaal

De eetkamer, die een oud vervlogen koloniale sfeer heeft,  wordt nog één keer opnieuw gedekt door textielvirtuoos Mae Engelgeer. Het plafond van balzaal -waar Anna Paulowna behangen met Russische juwelen danste- inspireert Nynke Koster tot omkering. Het harde witte keizerlijke plafond wordt zacht en kleurig. Hard wordt koud. Je kunt er heerlijk op/in liggen en het plafond in je opnemen.

Gotische salon

Wat een werk hebben Isaac Monté en Rolf Bruggink gehad aan de transformatie van de Gotische salon. Van donker, romantisch, nep-middeleeuws naar Anna's White Cube. Je vindt hier Koning Willem III, maar ook toekomstige koningin Amalia, gecombineerd met vazen van bacon, schalen van munten en een kleed van autogordels van dit veelzijdige duo.

Postzegel van Studio Job & fotografie van Isabelle Wenzel

Studio Job maakte op het historische medium, de postzegel, de vorst van nu: Royal Highness King Alexander van Oranje. De fotografie van Isabelle Wenzel deed mij steeds glimlachen: In sight, out of sight. Verstoppen en bespieden hoort allemaal bij het publieke leven van de royals. Lekker met je benen in de lucht.

Vergeet niet...

Vergeet verder niet de telefooncentrale van Jelle Mastenbroek, de koningsmantel van Presse-Papier van Makkink & Bey ism Jewellery perspectives en de 'cadeaukamer' die Studio Molen van Frederik Molenschot onder handen nam een bezoek te brengen. Maar misschien vind je onder de hier niet genoemde installaties wel jouw favoriet. Of ga buiten op safari in de tent van Floris Schonderbeek; surviving the palace, zoals Bernhard en Claus graag deden, geniet van de parasols van Studio Drift en Fontana Aqua van Pieke Bergmans. Neem de tijd, want er is zoveel te ontdekken en genieten.

Handige feiten

Locatie: Paleis Soestdijk, Amsterdamsestraatweg 1, Baarn Opening: 25 juni - 25 september 2016 Het paleis is geopend van vrijdag tot en met zondag: 10:00 uur - 17:00 uur. Het park van 09:30 - 17:30 uur.  Het restaurant sluit om 17:00 uur. Entree paleis volwassene €15,00 (inclusief toegang park) Entree paleis kinderen 4 t/m 12 jaar € 10,00 (inclusief toegang park) Entree paleis kinderen 0 t/m 3 jaar gratis (inclusief toegang park) IMG_0550 IMG_0553 IMG_0558 IMG_0559 IMG_0539 IMG_0533 IMG_0535 IMG_0547 IMG_0522  

Volgende lezen

De 16 mooiste oneindige zwembaden - gimmii
Wokken en badderen in de Dutchtub - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.