architectuur

Temporary Fashion Museum & Studio Makkink&Bey

Temporary Fashion Museum & Studio Makkink&Bey - gimmii
Hadden jullie al gehoord over het Tijdelijk Modemuseum (Temporary Fashion Museum) in Rotterdam? Fashion & design is een verrukkelijke combinatie, zeker als Studio Makkink & Bey zich er ook tegenaan mag bemoeien.

Het Tijdelijke modemuseum


Het Nieuwe Instituut is de fysieke plek waar de bijdrage van de Nederlandse mode te bewonderen is tot 8 mei 2016. Architect Rianne Makkink en designer Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey slaan (in opdracht van eventarchitectuur) op hun altijd eigen wijze een brug tussen mode, design en architectuur.
Tijdelijk modemuseum en Studio Makkink&Bey Photo by Johannes Schwartz -1

Uitdaging


Rianne Makkink licht toe waar de uitdaging voor hen ligt in het Tijdelijk Modemuseum. “Bij ons werk laten we ons leiden door wat er is en hoe dat kan evolueren in iets nieuws. Het gaat verder dan je laten inspireren door het verleden, het wordt een actief archief.”

Grote zaal


De filosofie van het actieve archief is in de grote zaal van het Tijdelijk Modemuseum overal terug te vinden. In gestandaardiseerde stellingkasten ontsluiten zich de kledingcollecties van verzamelaar Ferry van der Nat en de privé verzameling couture van de Zwitserse Eva Maria Hatschek in de tentoonstelling 'Collected By'. “Door de open en neutrale vormgeving van de kasten kan de kleding bekeken, bestudeerd en aangeraakt worden. Er is een werkplek om de collectie van Eva Maria Hatschek, die grotendeels in dozen is opgeborgen, te bestuderen.” Ook zijn er archiefstukken van Studio Makkink & Bey zelf te bewonderen, waaronder een filmhuis dat zijn Nederlandse première beleeft in het Tijdelijk Modemuseum.

Dressed by Architects - Verrassende Vondsten


Diezelfde fascinatie voor het actieve archief is terug te vinden in het onderdeel 'Dressed by Architects -Verrassende Vondsten' van Studio Makkink & Bey voor het Tijdelijk Modemuseum. Hier wordt de bijzondere relatie tussen mode en architectuur onderzocht. “Als architecten tekeningen maken van hun ontwerpen dan worden deze opgeluisterd door beelden van mensen, toekomstige bewoners. Deze worden door de verbeelding van de architect aangekleed.” Verrassende Vondsten laat aan de hand van deze tekeningen zien hoe mode en identiteit terug te vinden zijn. Op uitnodiging van Studio Makkink&Bey reageren Studio Plott, BELÉN/18-11-81 en Camiel Fortgens met gastinterventies op de historische collectiestukken.

Jean Paul Gaultier & Camper


Studio Makkink & Bey was dit jaar ook al de keus van Jean Paul Gaultier voor zijn reizende overzichtstentoonstelling in het Grand Palais in Parijs en in het Haus der Kunst in München. Ook het schoenenlabel Camper liet hen winkels inrichten in Frankrijk en Italië.

Gimmii


Rianne & Jurgen zoemen graag in van grote projecten naar productontwerp. Gimmii is trots de Blue Pottery collectie van Studio Makkink & Bey voor Imperfect design te voeren in de webshop.
Het Tijdelijk Modemuseum
13 september 2015 - 8 mei 2016
Dinsdag – zaterdag 10:00u – 17:00u
Zon- en feestdagen 11:00u – 17:00u
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Temporary Fashion Museum_Photo by Johannes Schwartz -2 web-SMB_Temporary Fashion Museum_Photo by Johannes Schwartz -3 web-SMB_Temporary Fashion Museum_Photo by Johannes Schwartz -5 web-SMB_Temporary Fashion Museum_Photo by Johannes Schwartz -6 web-SMB_Temporary Fashion Museum_Photo by Johannes Schwartz -7 web-Studio Makkink - Bey_Surprising finds_Photo by Anna de Jong -2 web-Studio Makkink - Bey_Surprising finds_Photo by Anna de Jong -3 web-Studio Makkink - Bey_Surprising finds_Photo by Anna de Jong -4 web-Studio Makkink - Bey_Surprising finds_Photo by Anna de Jong -5 web-TT_Collected by_Photo by Johannes Schwartz -1 web-TT_Collected by_Photo by Johannes Schwartz -2 web-VOOR PERS IMMAGE

Volgende lezen

Bijzettafel Hilt; oase van rust met grappige kwinkslag - gimmii
Job carpet; ode aan parquet - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.