ddw

Sea Me vloerkleed geknoopt van zeealgen garen

Sea Me vloerkleed geknoopt van zeealgen garen - gimmii
Nienke Hoogvliet is een groot designtalent. Ze weet haar creativiteit en gevoeligheid feilloos om te zetten in bijzondere projecten. Mis haar nieuwe concept Sea Me vloerkleed van zeealgen garen deze week dan ook niet tijdens de Dutch Design Week. Je vindt SEA ME tijdens de UNLOCKED presentatie op Strijp T, van 18-26 oktober, geopend van 11-18.30. Nienke vertelde mij het verhaal achter dit project:" Ik ben opgegroeid in de buurt van het strand en ontwikkelde een liefde voor de zee, het strand en het gevoel van vrijheid dat het me geeft. Juist met hele harde storm of in de ijzige kou maakten we strandwandelingen." Tijdens deze bezoekjes viel haar op hoe ongelofelijk veel afval er aanspoelt. Ook in de media ontstaat steeds meer aandacht voor de plastic soep zee en het drijvende plastic eiland ergens midden in de oceaan. Foto's van dode vogels met een buik vol plastic, vergroeide schildpadden half verstrikt in een plastic net. SEA ME Nienke Hoogvliet DDW

Wat doen wij met de zee?

Nienke: "Ik wilde een ontwerp maken dat de aandacht vestigt op deze dualiteit. Enerzijds is de zee een heel belangrijk onderdeel van de natuur en zijn wij er als mens afhankelijk van, anderzijds vervuilt de mens de zee en bedreigen we haar ernstig. Toen ik ontdekte dat er garen bestaat dat van zee algen is gemaakt was dat voor mij een interessant en positief gegeven: zeealgen hebben niet veel nodig om te groeien, terwijl de katoenindustrie een van de meest vervuilende industrieën is."

Zeealgen garen een oplossing voor textielindustrie?

De vraag is nu dus: Zou dit zeealgen garen een oplossing kunnen bieden voor de duurzaamheidsproblematiek binnen de textielindustrie? Voor Nienke Hoogvliet staat als een paal boven water hoe belangrijk het is om de zee te koesteren en te verzorgen. Zij vraagt zich af en wil graag onderzoeken welke onbekende mogelijkheden zeealgen garen biedt.

Sea Me vloerkleed

Als afsluiter vertelt Nienke: "Sea Me is een project dat deze dualiteit vangt, een vloerkleed geknoopt met zee algen garen in een afgedankt visnet. Nadat het garen met de hand in verschillende tinten groen geverfd is, heb ik het kleed met de hand geknoopt volgens een ouderwetse techniek. Door korte en lange draden af te wisselen ontstaat er een organische vorm, die refereert aan waar het garen van gemaakt is: zeealgen. Afmetingen circa 130x60 cm." Sea Mea vloerkleed dus bij UNLOCKED op Strijp T, gebouw B-TOO (voormalig TT) Zwaanstraat 1, 18-26 oktober van 11-18.30 geopend. Verder zijn haar prachtige dekens HIDE te zien op DESIGN PERRON, tijdens de 'containerexpositie' LESSONS ONE TO NINE ON MAKING THINGS georganiseerd door EENVIER. Bij UNLOCKED staat ook 'onze' Lotte Douwes. Kleed SEA ME Nienke Hoogvliet SEA ME kleed Nienke Hoogvliet Nienke Hoogvliet SEA ME vloerkleed concept De foto's: Femke Poort.

Volgende lezen

Gimmii Design Route DDW 2014 - gimmii
Cool Shelter terracotta met schubben op DDW - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.