David Derksen

Kosten Koper

Kosten Koper - gimmii
Designer David Derksen uit Rotterdam heeft een fascinerende serie ontwerpen gemaakt met uitsluitend koperfolie. Gedreven door de vraag ‘hoe dun kun je gaan’ begon hij vorig jaar voor zijn afstuderen aan de Design Academy met het ‘Copper Cabinet’, bestaande uit koperfolie met een dikte van maar liefst 0,1 mm.
Kast van koper
Er zijn geen externe verstevigingen aangebracht, het kastje haalt zijn sterkte enkel en alleen uit het vouwen van het materiaal. Dat is een monnikenwerk want Derksen maakt het kastje volledig met de hand. Extra complicerende factor is dat de rollen folie een zeer beperkte breedte hebben waardoor Derksen gedwongen werd om een ingenieuze manier te bedenken om de onderdelen aan elkaar te solderen.
Lampen van koper
Na het Copper Cabinet heeft Derksen de vouw- en soldeertechniek verder ontwikkeld in een serie lampen, de ‘Copper Lights’. Ook deze lampen bestaan volledig uit koperfolie van 0,1 mm en geven een prachtig warm licht dankzij de binnenkant van de kap.
De lampen worden voorzien van een transparante coating om het corroderen van de lampen te voorkomen. De groene corrosie van koper kan trouwens ook best prachtig kan zijn, dus wie weet is die ooit nog als een special edition verkrijgbaar. De lampen worden deels nog door David zelf gemaakt.
Only for the happy few?
De kosten van koper zijn de laaste vijf jaar zodanig de pan uitgerezen dat het materiaal inmiddels een luxe status begint te krijgen. En een luxe uitstraling hebben de ontwerpen van Derksen zéker, terwijl hij heel slim de hoeveelheid materiaal toch tot het minimum weet te beperken.
Dutch Design Week 2010
Inmiddels heeft hij met zowel de lampen als het kastje geëxposeerd op de befaamde design beurs in Milaan. Zijn werk maakte daar deel uit van een groepsexpositie waarvan eerder op Gimmii al een artikel verscheen.
Komende week staat Derksen met een andere groep, maar met hetzelfde werk op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Volgende lezen

Stoflamp van Yasuhito Hirose - gimmii
Mooi doorkijkje - gimmii

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.