De champagne is inmiddels gedronken en de nootjes in de prullenbak beland, maar de expositie Nieuwe Lading duurt nog t/m 31 oktober 2009, in architectuurinstituut Utrecht, Aorta. Thema tijdens dit jaarlijks initiatief om jonge (interieur) architecten en ontwerpers in het voetlicht te werpen is…duurzaamheid!
Werkend vanuit dit thema hebben 3 ‘jonge veelbelovende’ bureaus (OOKarchitecten, Tanya van Leeuwen interieurarchitectuur en heynen+rubel) een uitspraak gedaan over wat zij zien als duurzaamheid. Duurzaamheid…? Een trend, een marketingtool voor klimatofielen of toch een veranderende opvatting die langzaam maar zeker haar plek vindt in onze consumptieve maatschappij? Kan een interieur überhaupt duurzaam zijn? Gaat het dan om materiaal of over hoe lang iemand een kast of verbouwing mooi vind of passend in zijn omgeving?
heynen+rubel heeft het thema, duurzaamheid, gewikt en gewogen en uiteindelijk gebruikt om te zoeken naar een concept waarbij een product meer word dan het product ‘an sich’. Waarbij materiaal vooruitgang boekt, evolueert en uiteindelijk ook kan sterven, vergaand tot stof. Zonder sporen achter te laten!
Door een fysieke verbinding te maken tussen bestaande ruimten tonen wij, tijdens Nieuwe Lading 2009, onze visie op het vakgebied (interieur)architectuur. Een verbindende visie, waarin rust en samenhang een plaats hebben. Maar na een maand expositie wensten wij het materiaal geen vroege dood toe om als afval op een restcontainer te belanden. Wij wilden tonen dat materiaal in functie kan groeien en bedachten meubels, die vanaf 31 okt besteld kunnen worden als ‘restproduct’ van Nieuwe Lading 2009!
Als voorbeeld staat er in Aorta een prototype. Een tafel geïnspireerd op onze concepten en gedachten. Vervaardigt uit plaatmateriaal -gefabriceerd vanuit landbouwafval; stro, maïs en olifantengras- afgewerkt met een op natuurlijke basis geschoeide lak, is er een hoogwaardig product ontstaan dat een tijdloos karakter draagt. Maar mocht uiteindelijk het karakter van dit meubel toch gestorven zijn; zet hem in het bos en hij dient als voeding voor gewassen, paddenstoelen etc. en… vergaat tot stof.
Duurzaamheid? Nog steeds een veelgebruikt abstract begrip voor vele gebieden maar de +tafel, ontsproten vanuit deze vraag, is voor ons een mooi product om te laten groeien. Naast deze tafel is ook het werk van OOKarchitecten en Tanya van Leeuwen inspirerend. De architecten bedachten een kartonnen vloer, uitermate geschikt voor spelende en vallende kinders. Tanya kwam met een nieuw idee om stroken plastic te verwerken tot een wandkleed. Heerlijk tastbaar en onverwachts warm.
De expositie is bij Aorta in Utrecht dus nog te zien t/m 31 oktober.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.